Adapazarı İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Özel Tertibatlı Araç Komisyonu engelli sürücülerin, sürücü olup olamayacağına, sürücü olabilirse kullanacağı aracın sahip olması gereken donanımlara karar veren bir komisyondur.
Komisyon İl Sağlık Müdürlüğünce yıllık olarak belirlenen takvim doğrultusunda görevlendirilen uzman doktorlar makine mühendisi ve sekreterler tarafından valilik olru ile yürütülen bir süreçtir. Ehliyet alacak olan engelli şahısların geçmesi gereken aşamalar vardır bu aşamalar aşağıda sırası ile anlatılacaktır.
1- E-Devlet kapısı üzerinde Sağlık Bilgi Formu doldurulup çıktısı alınır.
2- Çıktısı alınan Sağlık Bilgi Formu ile aile hekimine başvurulur.
3- Aile Hekimi tarafından e-rapor sistemi üzerinden sürücü adayları ve sürücüler için sağlık raporu düzenlenir ve kişinin engeli doğrultusunda ilgili uzman veya uzmanlara sevk eder.
4- Şahıs uzman hekim muayenesi için (özel veya devlet hastanesi fark etmez) hastaneye gider ücretini öder ve muayenesini olur. Muayene eden hekim e-rapor sistemi üzerinden raporunu yazar ve komisyona sevk eder.
5- Şahıs Sağlık Bakanlığınca sisteme giriş yetkisi tanınan komisyon sekreterine 30 gün içinde başvurur. (Başvuru süresinin geçmesi halinde 2 yıl içinde komisyona sevk alamaz.)
Komisyon sekreteri sistemden raporları inceler ve şahsın cep telefonuna onay kodu gönderir, onay kodu ile doğrulanan başvuru sonrasında komisyon için belirlenen tarih,yer ve saate randevu verir.
6- Şahıs komisyon günü belirlenen yer ve saatte bulunur, muayenesini olur.
7- Komisyonda e-rapor sistemi üzerinden yazılan raporlar en geç 48 saat içerisinde e-nabız/raporlarım sistemine düşer.
8- Düznlenen sürücü sağlık raporuna şahsın 30 gün içinde itiraz etme hakkı vardır. İtiraz başvurusu komisyon sekreterine yapılır. Komisyon sekreteri e-rapor sistemi üzerinden yönetmelik gereği en yakın ile (Kocaeli) sevkini yapar. Şahsın Kocaeli ’de girdiği komisyonda farklı bir karar alınması neticesinde son kararı bölge hakem olan İstanbul komisyonu verir. (bu süreçleri takip etmek randevu almak şahsın sorumluluğundadır sürelerin geçmesi halinde hak iddia edemez)
9- Düzenlenen sürücü sağlık raporu e-imzalırdır; 2 yıl süre ile geçerliliği vardır; 2 yıl sonunda rapora ihtiyaç duyulması halinde şahsın bu aşamalardan geçmesi gerekir.
10- Düzenlenen sürücü sağlık raporları Nüfus ve Vatandaşlık müdürlüğü tarafından sistemden görülebilir ve şahsa sürücü ehliyeti düzenlenir.
11- Şahsın erişkinler için engelli sağlık raporuna sahip olması (%40 vs.) engelli sürücü sağlık raporu alabileceği anlamına gelmez (engelli sürücü olmak için kullanılan araçta özel tertibata ihtiyaç duyuyor olması gerekir).
12- Tertibatlı Araç Komisyonu düzenlediği Sürücü Sağlık Raporunda engel oranı belirlemez, ÖTV muafiyetinden faydalanır vs. gibi ibareler eklemez. (Erişkinler İçin Sağlık Raporu, Sağlık Kurulu olan devlet hastaneleri tarafından düzenlenir engellilik oranı belirler ibare ekler.)
13- Tertibatlı Araç Komisyonunun ÖTV muafiyetiyle ilgisi yoktur.
14- Tertibatlı Araç Komisyonu sekreteryası engelli vatandaşların haklarını öğrenmek için başvurabileceğı bir birim değildir sadece engelli sürücü sağlık raporu sürecini yürütür.